Tješilice za bebe: Koliko sigurnosti i utjehe stane u jednu krpicu

'Prijelazni objekt' najčešće je (iako ne uvijek) krpica, manja deka ili plišana igračka od koje pruža sigurnost djetetu u periodu od 6 mjeseci do godinu dana starosti. To je razdoblje početka samostalnosti, polaganog odvajanja od roditelja koje je stresno za svako dijete. 'Prijelazni objekt' smanjuje taj stres, daje utjehu svojom poznatosti i, kako naziv kaže, pomaže u što bezbolnijem prijelazu u novu fazu života. 

Iako se velik broj roditelja boji 'opsjednutosti' svog djeteta s tješilicom i izražava zabrinutost da ju nikad neće prerasti, brojna istraživanja i praksa dokazala su suprotno. Zapravo, čini se kako je prisustvo 'prijelaznog objekta' u djetetovom životu od velikog značenja za njegov emocionalni razvoj

Što sve može biti 'prijelazni objekt'

Tješilice su nešto jako mekano i nježno, nešto što dijete voli maziti, držati u ručici ili prisloniti na lice. Ako je riječ o plišanoj igrački, važno je da nema odvojive dijelove, poput plastičnih očiju ili sitnih ukrasa. Krpice i dekice bi trebale biti izrađene od prirodnih materijala i relativno malih dimenzija kako ne bi prekrile djetetovo lice tijekom spavanja. 

Ako se dijete ne odvaja od veće krpice i dekice, pokušajte svezati čvor na tom komadu tkanine i pretvoriti ga više u igračku, a manje u 'pokrivalo'. Također možete kroz igru skrivača ('ku-ku'!) naučiti dijete da skine dekicu s lica. 

Što god ima ulogu tješilice u životu vaše bebe, važno je da tu stvar možete duplicirati. Odnosno, kad vidite da je dijete prihvatilo neki predmet kao 'prijelazni objekt', obavezno kupite (barem) još jedan, identičan. Ovo će olakšati neminovnu situaciju pranja tješilice ili njenog gubitka (da, i to se događa!). 

Dijete doživljava tješilicu kao 'produžetak' ili simbol svoje majke što ovu vezu čini posebno jakom i emocionalnom. Kad je tješilica nova ili nakon pranja, dobro je da majka spava s odabranim predmetom (ili ga nosi ispod majice) par dana kako bi poprimio njen miris. 

Kako "radi" tješilica i zašto ju je dobro imati

Tješilica je most između bebe i njene majke. U majčinom odsustvu, beba će posegnuti za svojom tješilicom koja ju podsjeća na majku i tako se smiriti. Djeca koriste tješilice u raznim situacijama koje su im stresne, a to su najčešće nove situacije poput nove 'čuvalice', spavanja u novom/velikom krevetu, izbijanje zubića ili kad god majka nije u blizini. 

Međutim, čini se kako je tješilica najkorisnija tijekom spavanja i uspavljivanja. Ako se dijete probudi usred sna, uznemireno, lakše će se samo smiriti ako pokraj sebe pronađe tješilicu koja predstavlja majku, nosi njen miris. Taj predmet označava poznatost, sigurnost i – nastavak sna.  

Kako dijete postaje starije, preporučljivo je ograničiti korištenje tješilice i rezervirati je za određene situacije, primjerice odlazak na spavanje. Većina djece prirodno preraste svoje 'prijelazne objekte', odnosno postupno prestanu imati značaj u njihovom životu. 


Starija objava Novija objava