Što su didaktičke igre i čemu služe?

Djeca vole igračke, tu nema nikakvih dvojbi. Iako ih klinci gledaju kao oblik zabave, roditelji ih biraju kako bi uz igru mališani mogli poticati maštu, učiti, razvijati osjetila i vježbati emocije.

Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a zovemo ih didaktičkima.

Naziv didaktika dolazi od grčkog glagola "didaskein" (διδάσκειν) koji između ostalog znači poučavati, obučavati, predavati, propisivati, opominjati. Didaktičke igračke su dakle one koje djecu nečemu poučavaju i obučavaju.

Didaktičke igračke mogu povoljno utjecati na razvoj raznih djetetovih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja.

Didaktičke igračke za djecu za razvoj motorike

Motoričke igre izuzetno su važne i to od najranije dobi. Već bebe od 0 do 12 mjeseci kroz igru mogu učiti o svijetu oko sebe.

Znanstveno je dokazano kako je razvoj govora povezan s razvijenošću finih motoričkih vještina i zato bi s bebom trebalo početi vježbati još od kada leži u kolijevci.U početku dovoljni su nježni dodir, osmijeh, poljubac, masiranje i lagano razgibavanje. Kasnije su korisne dječje pjesmice koje svojim ritmom utječu na razvoj motorike.

 

Didaktičke igračke za djecu za učenje boja i oblika

Kao što je već istaknuto, kroz igru dijete uči i stječe različite vještine i sposobnosti. 

Primjerice, kroz igru vaš se mališan može naučiti prepoznavati boje i oblike, učiti slova i slično. Vježbati boje i finu motoriku može uz šarenu, drvenu igračku sa slike, a koju mi imamo u ponudi.

Ova edukativina slagalica pomaže mališanima da lakše savladaju različite oblike, i pritom se podruže sa šarenim stvarčicama. 

Bebi u kolijevci možete pokazivati fotografije svih članova obitelji i tako je stimulirati da se usredotoči i prepoznaje osobe s fotografija. Kasnije možete uključiti dijete u igre koje potiču njegov angažman i koncentraciju: slagalice, bojanke, traženje razlika, precrtavanje, ili čitanje priča.

 

Članak preuzet sa Lafaboo.com

 


Novija objava